
آموزش تصویری بررسی سلامت باتری لپ تاپ ویندوز 11
در این مقاله، راههای بررسی سلامت باتری لپ تاپ در ویندوز 11 را نام برده و به صورت گام به گام به شما در کنار شما خواهیم بود.
اگر به دنبال عملکرد گرافیکی قویتر هستید، میخواهید بازیهای سبک و متوسط را اجرا کنید یا به ویرایش عکس و ویدئو بپردازید، Intel Iris انتخاب مناسبتری برای شما است. اگر به دنبال یک پردازنده گرافیکی ارزان قیمت برای کارهای روزمره هستید، Intel UHD میتواند نیاز شما را برآورده کند و بیشتر در سریهای پردازندههای Core i3 و Core i5 دیده میشود. با این حال، کماکان بازیهای گرافیکی متوسط را پشتیبانی میکند.
وقتی صحبت از قابلیتهای گرافیکی لپتاپ به میان میآید، مقایسه پردازنده گرافیکی اینتل، یعنی Intel Iris با Intel UHD برای انتخاب یک سیستم گرافیکی کارآمد اهمیت پیدا میکند. هر دو مدل پردازندهها به صورت مجتمع در چیپ پردازنده مرکزی (CPU) قرار دارند، اما از نظر عملکرد و قابلیت، با هم متفاوت هستند.
در جواب این سوال که «کدام بهتر است»، باید بگوییم که گزینهای مطلقاً صحیح یا غلط وجود ندارد؛ بلکه همه چیز به بودجه، نوع نیازها و انتظارات شما از قدرت گرافیکی سیستم بستگی دارد. در این مقاله از سازگار ارقام قصد داریم به بررسی تفاوتهای این پردازندههای گرافیکی یکپارچه اینتل بپردازیم و مشخصات کلیدی مانند فرکانس، سرعت کلاک و مجموعهای از ویژگیها را با هم مقایسه کنیم. چه یک کاربر عادی باشید و چه با رندرینگ حرفهای سروکار داشته باشید، مطالعه این مقاله برای شما سودمند خواهد بود.
قبل از این که بدانید گرافیک آنبرد چیست، باید بگوییم که Intel Iris Xe و Intel UHD دو خانواده از پردازندههای گرافیکی آنبرد هستند که در حال حاضر توسط اینتل ارائه میشوند.
گرافیکهای آنبرد، همان واحدهای پردازش گرافیک (GPU) سیستم هستند که در قسمتی از پردازنده مرکزی یا چیپست مادربورد ادغام میشوند و نیازی به نصب جداگانه ندارند. این گرافیکها به طور مستقیم با سایر اجزای سیستم ارتباط دارند و برای ارائه تصاویر و فیلمها روی مانیتور، از رابطهای گوناگونی مانند HDMI، DisplayPort یا VGA کمک میگیرند. این نوع کارتهای گرافیک داخلی به وضوح در قیمت سیستم، مصرف انرژی و فضای اشغال شده توسط کارت صرفهجویی میکنند. در واقع با توجه به مصرف پایینی که دارند و حجم کمی که اشغال میکنند، بیشتر در لپ تاپ ها به کار میروند.
بد نیست بدانید سفر اینتل در حوزه گرافیک داخلی کامپیوتر، از اواخر دهه 1990 آغاز شد و همچنان ادامهدار است. البته کارتهای گرافیک داخلی در چنین سیستمهای ابتدایی، وظیفه سادهای را به عهده داشتند. این گرافیکهای مجتمع یا همان IGP، عمدتاً برای نمایش تصویری ساده روی مانیتورها استفاده میشدند و تنها از رزولوشنهای پایین پشتیبانی میکردند. با پیشرفت صنعت بازیهای رایانهای و مالتی مدیا، کارتهای گرافیک داخلی در طی چندین نسل ارتقا یافتند تا خود را با نیازهای محاسباتی مدرن همگام سازند. در هر نسل جدید از گرافیکهای آنبرد اینتل، تغییرات ملموسی در معماری، قدرت پردازش و کارایی گرافیک دستگاه ایجاد میشد. هم اکنون، IGPهای مدرن دارای مشخصاتی هستند که با کارتهای گرافیک اکسترنال سطح پایه رقابت میکنند؛ آنها دارای واحدهای اجرایی متعدد، حافظه ویدئویی اختصاصی و پشتیبانی از APIهای گرافیکی پیشرفته مانند DirectX و OpenGL هستند. علاوه بر این، پیشرفتهای گرافیک آنبرد، ویژگیهایی مانند رمزگشایی ویدیو با شتاب سختافزاری، پشتیبانی از نمایشگرهایی با بالاترین رزولوشن و حتی اجرای بازیهای متوسط را امکانپذیر ساخته است. هماکنون دستگاههای محاسباتی مختلف نظیر لپتاپ و تلفن هوشمند، از گرافیک آنبرد بهره میبرند و تجربه گرافیکی همهجانبهای را برای طیف وسیعی از کاربران فراهم میکنند.
در ادامه، به بررسی مشخصات جدیدترین گرافیکهای اینتل، یعنی سری “Intel UHD” و “Intel Iris” میپردازیم.
اینتل انواع مختلفی از کارت گرافیکهای آنبرد را عرضه کرده که هر کدام ویژگیها و قابلیتهای خاص خود را دارند. در ادامه، به معرفی و مقایسه پردازنده گرافیکی Intel Iris با Intel UHD میپردازیم:
از گرافیک Intel Iris Xe در کنار پردازنده نسل 11 اینتل رونمایی شد و از آن زمان (یعنی 2020) تاکنون، به یکی از پرکاربردترین واحدهای پردازش گرافیکی (GPU) در لپتاپها تبدیل شده است. این گرافیک با پردازندههای مرکزی Core i5 و Core i7 نسل 11، 12 و 13 سازگاری دارد و در دسته GPUهای بالارده اینتل قرار میگیرد. با این حال، از لحاظ قدرت و عملکرد به پای کارتهای گرافیکی کلاس حرفهای (مانند Nvidia GeForce RTX یا GTX) نمیرسد؛ چرا که حافظه ویدیویی اختصاص یافته (VRAM) برای آن تعریف نشده و از حافظه اصلی سیستم استفاده میکند. بنابراین، تعداد واحدهای پردازشی هسته و پهنای باند حافظه را کاهش میدهد.
برخلاف گرافیکهای Intel UHD موجود در پردازندههای ردهپایین Intel Core i3، Pentium و Celeron که عمکرد نسبتاً ضعیفی ارائه میدهند، Iris Xe کاربران خود را با قدرت پردازشی نسبتاً بالاتر سورپرایز میکند. از پس اجرای بازیهای متوسط و پردازش تصویر برمیآید و اجازه میدهد قدرت گرافیکی بهتر را لمس کنید.
نسخههای مختلف از Iris Xe به دلیل تفاوت در تعداد واحدهای اجرایی گرافیکی (EU)، سرعت کلاک GPU، تنظیمات حافظه (تک کاناله یا دو کاناله) و تنظیمات قدرت پردازنده، عملکرد گرافیکی متفاوتی را به نمایش میگذارد. با این حال، تمام نسخههای Iris Xe همچنان در یک سطح قرار میگیرند. اگر بخواهیم Intel Iris Xe را با AMD مقایسه کنیم، پردازندههای AMD Ryzen 5 و 7 که از سال 2020 منتشر شدهاند، گزینه مناسبی هستند.
مشخصات کلیدی Intel Iris Xe:
گرافیک Intel UHD یک نوع کارت گرافیک مجتمع (iGPU) است که در پردازندههای نسل دهم و یازدهم اینتل (Comet Lake و Ice Lake) تعبیه شده است. این کارت گرافیک برای کارهای روزمره مانند وبگردی، تماشای فیلم و انجام کارهای اداری مناسب است. همچنین میتواند برخی از بازیهای سبک و برنامههای ویرایش عکس و ویدئو را مدیریت کند، اما فراموس نکنید که یک کارت گرافیک حرفهای نیست.
(این کارت گرافیک معادل گرافیک مجزای NVIDIA GeForce GT 1030 است.)
احتمالاً شنیدهاید که گرافیک آنبرد Intel UHD برای گیمینگ عملکرد مناسبی ندارد و چنگی به دل نمیزند. این ادعا برای نسلهای قدیمی این کارت گرافیک صادق بود، اما آخرین نسخه از این مجموعه (یعنی Intel UHD 770) میتواند ذهنیت شما را راجع به قدرت گرافیکی این کارت گرافیک تغییر دهد. البته کماکان این پردازنده برای کارهای روزمره، وبگردی، تماشای فیلم و استفاده دانشجویی و دانشآموزی مناسب است. همچنین به لطف برچسب قیمت مناسبی که دارد، طیف وسیعی از خریداران قدرت خرید آن را دارند. در مقابل، انتخاب خوبی برای گیمینگ نیست و نیاز گرافیستها را برطرف نمیکند.
مشخصات کلیدی گرافیک Intel UHD:
مقایسه پردازنده گرافیکی Intel Iris با Intel UHD و انتخاب بین این پردازندههای گرافیکی، به نیازها و نوع کاربری شما بستگی دارد. Intel Iris عملکرد گرافیکی قویتر و حافظه اختصاصی دارد و برای بازیهای نسبتاً سنگین، ویرایش عکس و ویدئو و اجرای نرمافزارهای گرافیکی کارآمدتر است. Intel UHD قیمت پایینتر و مصرف انرژی کمتری دارد و برای کارهای روزمره مانند وبگردی، تماشای فیلم و انجام کارهای اداری توصیه میشود.
البته فراموش نکنید که علاوهبر نوع پردازنده گرافیکی، به سایر مشخصات سیستم خود از جمله پردازنده مرکزی، حافظه رم و حافظه داخلی توجه کنید.
در نهایت، انتخاب بین کارتهای گرافیک Intel UHD و Intel Iris به نیازها و اولویتهای شما بستگی دارد. کارتهای گرافیک Intel Iris و Intel UHD هر دو برای مدیریت صفحات، وبگردی و نهایتاً اجرای بازیهای سبک، گزینه معقولی هستند. با این حال، این گرافیکها برای بازیهای سنگین طراحی نشدهاند و قدرت پردازش گرافیکی آنها نسبت به کارتهای گرافیک مجزا یا حتی برخی از کارتهای گرافیک مجتمع ردهبالاتر پایین است. بنابراین، برای گیمینگ حرفهای و رندرینگ روی خرید سیستم کامپیوتری با گرافیک مجزا فکر کنید. برای کاربرانی که به دنبال یک گزینه متوسط و مقرون بهصرفه برای استفاده روزمره هستند، کارتهای گرافیک Intel UHD یک گزینه پیشنهادی است. از سوی دیگر، Intel Iris مقام بالاتری در عملکرد و مصرف باتری دارد.
عملکرد: Intel Iris عملکرد گرافیکی قویتر و حافظه اختصاصی دارد، در حالی که Intel UHD عملکرد ضعیفتر و از حافظه رم سیستم استفاده میکند.
قیمت: Intel UHD قیمت پایینتر و Intel Iris قیمت بالاتری دارد.
مصرف انرژی: Intel UHD مصرف انرژی پایینتر و Intel Iris مصرف انرژی بالاتری دارد.
بله، Intel Iris از فناوریهای جدید مانند XeSS و Ray Tracing پشتیبانی میکند، اما Intel UHD از این فناوریها پشتیبانی نمیکند.
Intel UHD مصرف انرژی پایینتر و Intel Iris مصرف انرژی بالاتری دارد.
کالاها
دسته بندی ها
نظرات کاربران